"Egyetlen rossz lépés és a mélybe zuhansz"

Palotás Petra - Kötéltánc - Circus Monte-Carlo 1.


Ez a könyv nem csak a figyelmedet kéri, de a szívedet is. Magával ragadó történet egy családról, egy cirkuszi társulatról, három generáció életútjáról. Különleges hangulatával, érzelmi mélységeivel nagy hatást gyakorolt rám.  

Fülszöveg: "Nézz ​a függöny mögé! Vajon mit rejt a vándorcirkusz titkokkal teli világa?
1987. NDK, Drezda
Simone Goldbach, a hatvanadik születésnapja felé közeledő elhervadt díva, a több generációra visszanyúló vándorcirkusz feje és mozgatórugója egy nyári estén megsúgja a legfiatalabb lányának, hogy minden vágya egyszer kiszabadulni a szocializmus ketrecéből és a családi vállalkozás nevéhez méltóan eljutni a híres monacói cirkuszfesztiválra.
A kötéltáncos Isabel a huszonévesek lángjával égve nem ismerve lehetetlent, beavatja két húgát, Sophie-t és Anikát is a tervébe, hogy miként juthatnának el az ékszerdoboz-államba. A sikeres küldetésnek azonban nagy ára van.
Mekkora áldozatot kell hozniuk a fiatal artistáknak, hogy esélyük legyen a nemzetközi megmérettetésre? Sikerül-e Matthiast, a lányok jóképű bűvész bátyját is rábeszélni a kockázatos útra? Hogy kerül a képbe egy magyar testvérpár, és milyen szerepe lesz a buktatókkal teli kalandban?
Palotás Petra legújabb történetével, a Circus Monte-Carlóval egy igazi, érzelmektől fűtött kétrészes családregényt kapunk. Egy több országon átívelő históriát, amely a nyolcvanas évek semmihez sem hasonlítható hangulatával különleges világba kalauzol bennünket. Egy könyvet, amelyben a cirkusz porondján éppúgy főszerepet kap a rettegés, a szenvedély és a szemfényvesztés, mint a politikában."

Palotás Petra Kötéltánc című könyve 2020-ban jelent meg az Álomgyár kiadó gondozásában, és bevallom eleinte csak összehúzott szemmel méregettem... Nem szeretem a cirkuszt, és a 80-as évekkel sem vagyok túl jó viszonyban, nem az én világom... nem is értem, hogy került végül ez a könyv a kezembe 😆, de nagyon örülök, hogy így történt, mert egy rendkívüli élményben volt részem. Addig, addig nézegettem a borítóját, hogy egyszer csak elvarázsolt, és minél többször nézegetem, annál inkább rabul ejt, na de lássuk mi van belül.

"Bíborszínű lepelként lebegett a pirkadat a cirkuszsátor felett, a tábort körbeölelő tölgyek ágain tucatnyi madár üdvözölte a lassan ébredező tavaszt."

Olyan szerte ágazó ez a történet, hogy elég nehéz összefoglalni, és röviden elmesélni. A regény több időben, több helyszínen játszódik, és egy család három generációba tartozó női tagjának történetét meséli el nekünk.
A könyv nyitó jelenetében 1987-ben Drezdában járunk, amikor megismerjük, a 20 éves Izabel-t, a kötéltáncos lányt, és családját, akik egy vándorcirkusz tagjai. Isabel édesanyja, Simone látja el a cirkuszvezetői feladatok nagy részét, és gondoskodik a társulatról, mint egy nagy családról. A későbbiekben néhány fejezetben átlépünk 1944. Németországába is, és betekintést kaphatunk Simone gyermekkorába, és az ő édesanyjának, Johannának a múltját is megismerhetjük.

"De valójában nem a tárgyak és nem a tűzhely biztosította a Berg utcai otthonuk melegét, Johanna volt az, aki a lényéből áradó gondoskodásával és szeretetével átölelte őket a legvadabb időkben is.
A kis Simone hálás volt a sorsnak ezért az édesanyáért, ugyanakkor néha úgy érezte, hogy a tökéletessége árnyékként telepszik rá, mert ő maga sosem tudja majd ilyen egyértelműen kifejezni az érzelmeit. Ő nem tud majd így óvni, így szeretni, egy életen át ilyen makulátlan és önzetlen maradni."

A három nő élettörténetén keresztül természetesen a szeretteik, és a cirkuszi társulat tagjainak sorsát is megismerjük: Izabel bátyja, Matthias állatidomárként, ikerhúgai pedig légtornászként szórakoztatják a nézőket az előadásokon. Édesapjuk a porondmester, és egyben a cirkusz igazgatója. 
Rajtuk kívül olyan további tipikus cirkuszi karakterek kapnak még szerepet, mint a bűvész/késdobáló, a fakír, a cigány jósnő, hiszen nem is létezhetne vándorcirkusz nélkülük.

"A nézőnek joga van a varázslathoz, azért jön ide, hogy néhány órára elmeneküljön a szürke hétköznapokból. Nem szabad a gyarló embert meglátnia benned, nem érdekli a bánatod, vagy hogy rossz éjszakád volt. Nem rá tartozik, ha megcsaltak, elhagytak vagy hazudtak neked. Az ő számára a trapéz hőse vagy, a levegő királynője, a vadak megszelídítője, a tűzzel táncoló, a zsonglőr, a varázsló. Ha felhúzzák a függönyt, magad mögött kell hagynod a sebezhető énedet."

A könyv hangulata nagy hatást gyakorolt rám. A bőrömön éreztem a '80-as éveket, majd beleborzongtam a '44-es háborús Németország légkörébe, és ezeket az érzéseket még megkoronázta a vándorcirkuszok utánozhatatlan atmoszférája is.
Ez nem egy könnyed, laza olvasmány, itt a szavaknak mélysége és súlya van. Úgy éreztem, hogy ez nem csak egy történet, amit valaki kitalált és papírra vetett, hanem ez maga az élet. Egy családnak az élete, a sorsa, a küzdelme, és azon belül az egyén saját küzdelme, és megélt sorsa/pillanatai/életeseményei. 

"De sosem volt telhetetlen, és pontosan tudta, hogy másokra ezekben az időkben már sokkal nagyobb csapásokat mért a sors, tudta, hogy a beteg világban, amely évek óta ólomként nehezedett a nyakukra, nem magától értetődő, hogy ők hárman még együtt lehetnek, hogy élnek, hogy van mit enniük, és van hol aludniuk, hogy van fedél a fejük felett."

Bár, egy izgalmas és fordulatos történetet tár elénk az írónő, - van itt szerelem, féltékenység, bosszú, cselszövés, tragédia, és izgalom is bőven - ez mégis egy lassan olvasós könyv. Meg kell élni. Nem lehet vele sietni. Nem is tudnál, nem úgy van megírva. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem félre kell tennem egy kicsit a könyvet, és megpihenni olvasás közben, mert egyszerűen nem bírtam több érzést befogadni, telítődtem érzelmileg, de aztán alig vártam, hogy újra belemerüljek, és engedtem, hogy magával rántson.
Azt hiszem ez volt a tavalyi évem egyik legérzelemgazdagabb, legmélyrehatóbb olvasmánya. Bár sok jó könyvet olvashattam 2020-ban, és ugyan nem csináltam top tízes/húszas listát, de ha csináltam volna, ez a kötet benne lenne az első ötben.

Ha szereted a kicsit életszagú könyveket, amelyek emberi sorsokról szólnak, és elviseled, ha egy történet olykor gyomorszájon vág, miközben mély érzéseket közvetít, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a regényt.


Függj rá Te is!